Riistateko 2: Ruokinta

Luonnon-ja riistanhoitosäätiö, Riistateko
Metsästäjäliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Jani Nuijanmaa päätti pistää stopin haukkavieraille Uuraisilla ja nosti ruokinta-automaatin parin metrin korkeuteen. Homma toimi.Kyyhkyset jäivät, mutta haukka lähti. Kuva Heikki Helle.

Nosta ruokinta korkeammalle - sepelkyyhkyt säästyvät kanahaukoilta

Kyyhkysjahtiin lähtijät tietävät, että ruokinta tekee hommasta antoisaa. Loppukesän herneet houkuttelevat parveutuneita sepelkyyhkyjä tehokkaasti. Kolikon kääntöpuoli on, että kanahaukka myös löytää paikan. Toistuvat haukkahyökkäykset voivat saada kyyhkyt hylkäämään koko ruokintapaikan. Mikä avuksi?

  • Kyyhky tarvitsee pakoon päästäkseen heittäytymismahdollisuuden. Siihen auttaa, kun ruokinta-automaatti on tarpeeksi korkealla (noin 2 metriä ainakin). Siitä kyyhky saa riittävän alkukiihdytyksen pakomatkalle.
  • Herneruokinta houkuttelee kyyhkyt laskeutumaan mihin vaan. Paikan valinta on siis ruokkijan käsissä ja tärkeä juttu. Paras on mahdollisimman avoin paikka, missä haukka ei tunne oloaan turvalliseksi. Muutama istuinpuu toki tarvitaan.
  • Paras olisi, jos ruokinnan voisi sijoittaa mäen päälle. Korkeuksista kyyhky saa mahdollisimman nopean kiihdytyksen lentoon lähtiessään.

Parveutuneiden kyyhkyjen metsästys ruokinnalta helpottaa metsästyksen tarkemman kohdentamisen pesimäkautensa päättäneisiin yksilöihin. Riista, ympäristö ja ihminen voivat hyvin.

 

-----------

Riistateko 3: Hakomamäntyjä kotikonstein

Kaikki riistateot