Riistateko 3: Hakomamäntyjä kotikonstein

Luonnon-ja riistanhoitosäätiö, Riistateko
Kesäisin metso syö versoja ja lehtiä, syksymmällä sille maistuvat mustikat ja puolukat. Pakkasen puraistua havuja, se alkaa hakoa männyn neulasia. Vanha metso poimii vain parhaat neulaset, eli ne joissa on vähiten haitta-aineita. Kuva Hannu Siitonen.

Harsupuu houkuttelee metsoja

Metsoja houkuttelevia harsuuntuneita hakomapuita voi hoitaa ja huoltaa. Homma on hidasta, mutta tuloksekasta. Jotkut ovat kokeilleet ja muutamat onnistuneet.

Harsuinen hakomamänty on metsolle mitä parhainta talviravintoa. Männynneulaset ovat komean metsälinnun tärkeintä ravintoa kylminä talvikuukausina. Huonokuntoinen mänty harsuuntuu. Se ei ehkä näytä kauniilta, mutta maistuu metsolle, joka tarvitsee monen muun lailla ruokaa ja suojaa. Huonokuntoiselta näyttävän harsumännyn neulaset maistuvat metsolle todennäköisesti siksi, että niissä on vähiten haitta-aineita.

Metsästystä ja riistanhoitoa ikänsä harrastanut Tarmo Mäntymäki on kokeillut harsupuiden ”hoitamista” ja on tyytyväinen tuloksiin. Metsoja on asettunut niiden lähistöön. Miten harsuja sitten ”hoidetaan”?

  • Ensinnäkin hyviin tuloksiin pääseminen vie aikaa. Mutta muutaman vuoden odotus palkitaan.
  • Harsuuntumista voi vauhdittaa ”vaurioittamalla” osa hakomamännyksi suunnitellun puun juurista esimerkiksi metsätöiden yhteydessä. Kaivinkoneella katkotaan ja kaapaistaan vaikka puolet juurista. Pääjuurta ei saa vahingoittaa. Tuloksia joutuu silti odottamaan muutaman vuoden, mutta se kannattaa.
  • Harsumännyt, joiden alla on talvisin metson jätöksiä ja jälkiä kannattaa säästää hakkuilta, jättää pystyyn. Niiden ympärille on hyvä jättää säästöpuita suojaksi.

Jos siis metsänomistaja tahtoo metsoja puustonsa sekaan, ei kaikkia huonokuntoisia puita ehkä kannata kaataa polttopuiksi. Osa säästetään metson talviruuaksi. Suojapuut pitää myös muistaa.

Kokeile, hoida, seuraa tilannetta ja nauti tuloksista.

 

______

Riistateko 4: Untuvat hyötykäyttöön

Kaikki riistateot