Riistateko 4: Untuvat hyötykäyttöön

Luonnon-ja riistanhoitosäätiö, Riistateko
Telkkäkin pesii turvallisesti untuvapeiton sisällä. Kuva Heikki Helle.

Kyni untuvat hyötykäyttöön - mitään ei kannata heittää hukkaan

Linnustuksen saalislinnut kannattaa kyniä. Untuvat voi käyttää hyödyllisesti houkuttelemaan esimerkiksi vesilintuja halutuille pesille

 

Sorsastuksen ja lintujahtien aikaan liian moni saalislintu nyljetään. Sitä mieltä on Mister Sorsapesäksi kutsuttu Veli-Matti Pekkarinen. Hän kehottaa kynimään linnut. Silloin untuvat ja muutkin tärkeät osat voitaisiin ottaa hyötykäyttöön. Samalla varmistetaan hyvien jahtien jatkuminen seuraavinakin vuosina.

  • Vesi- ja metsäkanalinnuista kynityt untuvat kannattaa laittaa talteen ja keväällä siirtää vaikka sorsien ja telkkien pesiin ja pesintäpaikoille houkuttelemaan uusia pesijöitä. Pesässä olevat untuvat viestittävät seuraaville lentäville, että pesäpaikka on hyvä, turvallinen ja toimiva.
  • Viestiä voi vahvistaa myös vaikka kananmunankuorilla.
  • Kyniminen on sikälikin hyvä juttu, että lintupaisti on parhaimmillaan, kun linnun nahka on tallella. Nylkeminen on nopeampaa, mutta nahka menee silloin hukkaan.
  • Esimerkiksi metsäkanalinnusta voi ottaa kynittäessä talteen myös siiven sulkineen ja ripustaa se minkkiloukulle houkuttimeksi. Petopyyntikin tulee hoidettua.

Kyniminen vie aikaa, mutta se voi myös olla hauskaa ja rentouttavaa. Siinä lomassa voi antaa ideoiden lentää, kehitellä herkullisia riistareseptejä ja miettiä, millä keinoilla metsäkanalintujen ja vesilintujen metsästystä voitaisiin kehittää.

 

______

Riistateko 5: Keinopesät

Kaikki riistateot