Riistateko 5: Keinopesät

Luonnon-ja riistanhoitosäätiö, Riistateko
Keinotekoisen sorsanpesän idea imaistiin Yhdysvalloista. Esimerkiksi heinällä pehmustettu pesäputki tolpan nokassa tarjoaa hyvän ja turvallisen mahdollisuuden poikastuotantoon. Kuva Hia Sjöblom.

Keinopesä turvaa poikastuotannon - pedoilta pääsy estetty

Keinotekoiset sorsanpesät tolppien nokassa ovat osoittaneet toimivuutensa. Syksyllä ne kannattaa kerätä talvihuoltoa varten odottamaan kevättä.

Jos ne talvehtivat ulkona, niin huolto kannattaa hoitaa ennen jäittenlähtöä.
 

Sorsien keinopesät ovat osoittautuneet toimiviksi, vakuuttaa idean Suomeen rantauttanut Veli-Matti Pekkarinen. Voi viedä muutaman vuoden ennen kuin ensimmäinen sorsa munii siihen, mutta keinopesässä syntyneen lintusukupolven naaraat löytävät keinopesälle helposti uudelleen. Poikastuotanto on turvattu. Oikein rakennettu, pystytetty ja huollettu pesä suojaa ilmavaaralta ja maapedoilta.

  • Voi olla laatikko- tai putkimallinen. Pituus 60-120 senttiä ja halkaisija noin 25 senttiä. Varislinnut eivät pääse käsiksi poikasiin ja minkin kiipeily-yritykset voi torjua tolppaan kiinnitetyllä muoviputkella tai -pullolla.
  • Pesä pitää pystyttää veden päälle, noin metrin korkeuteen veden pinnasta. Meren ja jokien rannoilla vedenkorkeus tosin vaihtelee. On vain etsittävä toimivin korkeus.
  • Putkipesän on oltava rannan suuntaisesti. Sorsa laskeutuu pesälle tullessaan ensin veteen ja pyrähtää siitä pesään. Lähtiessään se taas pudottautuu ensin veteen, josta nousee lentoon.
  • Kun pesintä loppuu, ei pesiä kannata heti kerätä pois. Lintujen on hyvä tottua niihin. Pesien huolto, rakentaminen ja talvikorjuu onnistuu parhaiten jään päältä.
  • Pesät on huollettava aikaisin keväällä, vaikka ne seisoisivat ulkona ympäri vuoden.

Eikä kannata pettyä, vaikka sorsat eivät löytäisi keinopesää heti ensimmäisenä kesänä. Sitten kun ensimmäinen emolintu sen löytää, se jättää jälkeensä untuvia ja ehkä munankuoria. Tämä on vahva suositus seuraavalle pesijälle.

Lisää tietoa

Facebookista Sorsanpesäntekijät ryhmä

Rakennusohjeita Ylen jutusta

 

______

Riistateko 6: Rytöäminen

Kaikki riistateot