Riistateko 6: Rytöäminen

Luonnon-ja riistanhoitosäätiö, Riistateko
Rytöäminen on riistanhoitoa reippaalla menolla. Rydöt vaativat lähes vuotuista hoitoa. Pajut ja raidat sekä varta vasten istutetut kuuset katkaistaan noin 80 sentin korkeudelta. Risut, oksat ja muut nostellaan rytöaidan päälle reunan suuntaisesti. Kuva Ilkka Ala-Ajos

Rytöämällä suojaa peltoriistalle - rydöt ovat varsinaisia ekokäytäviä

Koneet pärisevät ja kasvustoa kaatuu, kun rytöämiseen ihastunut riistaväki pistää puita nurin peltoja reunustavilta alueilta. Peltoriistalle synnytetään suojapaikkoja.     

 

 

Toimivien rytöjen rakentelu ja ylläpito onnistuu parhaiten hyvässä yhteistyössä viljelijöiden, maanomistajien ja riistaihmisten kesken, sanoo rytöihin paneutunut Suomen riistakeskuksen projektipäällikkö Ilkka Ala-Ajos. Työtä on ja tekijöitä, mutta myös työtä jouduttavaa teknologiaa tarvitaan.

Toimivat ekokäytävät suojaavat peltoriistaa ja yleensä peltojen eliölajistoa. Tosin ne houkuttelevat hoteisiinsa myös pienpetoja. Nimikin sen sanoo, että rytöjä rakennettaessa ja huollettaessa maastossa rytisee. Puita ja pensaita leikataan ja katkotaan. Koneet pärisevät. Valmista syntyy parhaimmillaan kuin liukuhihnalla. Yksi katkoo, toinen kerää kasaan ja asettelee. Ja sama homma toistetaan, ainakin parin vuoden välein.

  • Rydöt voivat olla maatalouden suojavyöhykkeiden reunoilla tai pellon ja metsäisemmän maan välissä. Ne sopivat joutomaille ja pellonpientareille, mutta myös rannoille ja patopenkoille. Riistaväen rytöily säästää viljelijän ja maanomistajan voimavaroja.
  • Rytöreuna erottaa pellon metsänreunasta. Se voidaan rakentaa myös pellon keskellä olevan metsäsaarekkeen ympärille tai valtaojien varteen. Tärkeää on, että rydöt muodostavat ekokäytäviä ja eliöstölle hyviä pienalueita.
  • Ne vaativat lähes jokavuotista hoitoa. Puut ja pusikot eivät saa kasvaa liian korkeiksi. Maiseman tulee säilyä avarana. Rydöt eivät saa hankaloittaa peltotöitä eivätkä varjostaa viljelyksiä. Työkaluiksi käyvät pensasleikkurit ja moottorisahat.
  • Kannot ja sormenpaksuiset katkotut rungotkin versovat. Uudet versot sitovat kaadettuja ja katkottuja oksia ja rytö tiivistyy sopivasti synnyttäen myös hyviä haukkajarruja fasaaneille ja peltopyille.

Ilkka Ala-Ajos oppi aikanaan Saksassa rytöämisen edut kantapään kautta ja rantautti idean Suomen Riistakeskuksen mallitilalle Laitialaan. Viljellyssä kulttuurimaisemassa rytöreunat houkuttelevat suojiinsa myös peltojen pikkulintuja.

 

______

Riistateko 7: Ohjaileva nuolukivi

Kaikki riistateot