Riistateko 7: Nuolukivi

Luonnon-ja riistanhoitosäätiö, Riistateko
Nuolukiven mineraalit ovat tärkeitä hirvelle. Komea metsän eläin löytää suolapitoiset kivet ja nauttii niistä. Parhaana korkeutena hirvelle pidetään paria metriä. Kuva Veikko Sipola

Nuolukiven paikalla on väliä

Nuolukivi on metsän eläimille, etenkin hirville, tärkeä. Siitä hirvi saa tarvitsemiaan kivennäisaineita. Taitavasti sijoitettu nuolukivi ohjaa eläimen liikkumista. Sitä ei kannata laittaa nuoreen taimikkoon, eikä lähelle ihmisille ruokaa tuottavaa peltoa.

 

 

Hirvi tarvitsee mineraaleja, joita se saa helposti nuolukivistä. Niitä kannattaa asetella niin, etteivät ne houkuttele hirviä taimikoihin. Nuolukivellä käynyt hirvi popsaisee helposti suuhunsa myös männyn ja muiden puuntaimien uusia kasvustoja, jos niitä on tarjolla nuolukiven lähellä.

Nuolukivet kuluvat käytössä. Niistä liukenee suolaa myös kepin juurelle, josta monet metsän eläimet voivat sitä hyödyntää. Uusi nuolukivi kiinnitetään vanhaan ja säilyneeseen tolppaan, kun vanha on käytetty loppuun. Nuolukivissä on yleensä jo valmistajan tekemä läpimitaltaan viiden sentin reikä, jolla kivi pysyy tolpan nokan tikussa.

On erittäin tärkeää miettiä myös metsän- ja maanomistajan kannalta, mihin kohtaan hirvien kulkureittejä nuolukiviä asetellaan. Taimikkotuhot eivät ilahduta ketään. Paras paikka nuolukiville onkin riistapeltojen äärellä.

- Sinnehän hirviäkin halutaan herkuttelemaan, sanoo Pattijoen Metsästysseuran Veikko Sipola. Sen sijaan ruuan tuotantoon tarkoitettujen peltojen reunoille ei nuolukiviä ole järkevä pystyttää. Nuolukivellä käynyt sorkkaeläin nappaa helposti suuhunsa muitakin herkkuja lähimaastosta.

  • Hirvelle tarkoitettu nuolukivi on hyvä sijoittaa parin metrin korkeuteen. Siitä hirven on helppo nauttia itselleen tärkeitä kivennäisiä.
  • Nuolukiven kiinnitys tolpan nokkaan käy näppärästi niin, että kiinnittää siihen vahvan puutapin, jonka varaan nuolukivi asetetaan. Päälle voi laittaa myös katoksen, etteivät kiven suolat valu kastuttuaan sateessa maahan. Kastuminen lyhentää nuolukiven kestoa.
  • Pienet valumat eivät haittaa, sillä suola maistuu myös pienemmille otuksille, jotka liikkuvat nuolukiven maastoissa. Suolaa voi nuoleskella maasta varsinaisen nuolukiven ympäriltä.

Nuolukiven suolat nopeuttavat hirven sarvien kasvua. Suolan määrä luonnossa vähenee talvella. Tarvitaan ihmisen apua. Nuolukivet ohjaavat hirviä hakeutumasta talvisin maantiesuolan houkuttelemina maanteille ja liikenteen sekaan. Siksi nuolukiviä ei kannata sijoittaa teiden läheisyyteen. Myös peurat, kauriit, jänikset ja villisiat etsiytyvät nuolukiville suolaa hakemaan.

Lue lisää asiasta vaikka tästä.

 

______

Riistateko 8: Hirvilavat helpommalla

Kaikki riistateot