Riistateko 8: Hirvilavat

Luonnon-ja riistanhoitosäätiö, Riistateko
Ei ole mitään syytä sille, miksi hirvilavat pitää aina rakentaa samalla tavalla. Ei ole pakko puurtaa rakennustöitä metsässä, olla kytiksellä ja ampua sateessa. Kuva Veikko Sipola.

Hirvikyttäys onnistuu katon alla

Kun hirvestysaika on ohi, voi pienen huilin jälkeen ryhtyä rakentamaan seuraavaa kautta varten uusia toimivia lavoja. Ampujaa suojaava katoskaan ei ole mahdoton.

 

 

Hirvimiehen ei ole pakko seistä kaatosateessa hirviä ampumassa. Hirvimies kulkee maajalassa tai ampuu useimmiten lavalta. Miksi lava ei voisi olla katettu? Pattijoen Metsästysseuran kunniapuheenjohtaja ja sinnikäs puuhamies Veikko Sipola heittää ja haastaa käyttämään luovuutta sekä tervettä maalaisjärkeä lavojen rakentamiseen.

Seuran tukikohdassa on hyvä käynnistää lavojen rakentaminen seuraavaa metsästyskautta varten. Samalla jalostetaan hyviä ideoita hirvestyksen mukavoittamiseksi.

  • Lavat voi rakentaa ”puolivalmiiksi” mukavasti ja hyvissä tiloissa, ja kuljettaa mahdollisimman valmiina paikalleen. Kaikkea ei ole pakko tehdä pystypuusta ulkona metsässä.
  • Lavasta voi suunnitella ”paikalleen pystytettävän mallin”. Olisiko mahdollista kehittää pystytettävä lavamalli, jonka voisi kantaa vaikka muutamana nippuna olkapäillään metsään?
  • Lavojen pystytolpat voi rakentaa ylipitkiksi niin, että ne menevät riittävän pitkinä istuma-alueen yli. Niiden varaan voi kiinnittää vaikka aukaistavan rullalla olevan pressun, kun metsästys alkaa. Metsästäjä saisi katon päänsä päälle. Sateelta suojaava kyttäyspaikka voisi houkutella enemmän kaupunkilaisia ja nuoria mukaan.
  • Pressu peittää ehkä näkyvyyttä vähän, mutta metsästäjä tietää aikamoisella varmuudella mistä suunnasta hirvi ei ainakaan tule.
  • On tärkeä etukäteen varmistaa, että ampujalla on vakuutus joka korvaa myös lavalla sattuvat mahdolliset loukkaantumiset ja tapaturmat.

Suomessa on yli 300 000 metsästyskortin omaavaa metsästäjää. Hyvät ajatukset syntyvät usein kyttäyspaikoilla, kun ollaan hiljaa. Ideoita kerätään muualta ja jalostetaan kotona. Esimerkiksi Ruotsissa metsästäjät käyttävät paljon katoksia. Sipola muistuttaa muun muassa, että katoksen alla istuvan metsästäjän täytyy osata myös ampua istualtaan. Itsestäänselvyyksiä ei sovi ohittaa, kun kehitetään uusia ideoita.

 

----------

Riistateko 9: Soidinpaikat turvaan

Kaikki riistateot